De Kringwinkel Zuiderkempen heeft op het vlak van kringloopactiviteiten een ruim verspreid werkingsgebied. Er is een samenwerkingsverband met 18 gemeenten in De Zuiderkempen. Door de opening van regionale kringloopcentra en Kringwinkels kan De Kringwinkel Zuiderkempen zijn missie en visie optimaal realiseren.

Jan Cools, stafmedewerker communicatie : 'Om deze regionale spreiding optimaal te benutten, is het van belang om op een evenwichtige wijze in verschillende regio's actief te zijn. De uitbouw van het kringloopcentrum en De Kringwinkel in Herselt, 10 jaar geleden, was een schot in de roos om de missie en visie regionaal in de praktijk om te zetten:

Door deze spreiding kunnen we onze medewerkers dicht bij huis een job aanbieden. In 2007 gingen we in Herselt met een ploegje van 6 medewerkers aan de slag. Ze startten met het inrichten en verfraaien van de winkel en het magazijn om, na de opening op 1 juni 2007, de werking operationeel te laten draaien. Momenteel is deze ploeg uitgegroeid tot 10 medewerkers.

Medewerkers die zich dag na dag inzetten om onderstaande groei (op vlak van inzameling, verwerking en verkoop) te kunnen realiseren.

De aanwezigheid van een Kringwinkel in Herselt, stimuleert de inwoners uit Herselt en de buurgemeentes om snel en heel gemakkelijk herbruikbare goederen te schenken aan De Kringwinkel of ze aldaar aan te kopen.

Dit is duidelijk zichtbaar in de groei van de inzameling waar we bij de start van de winkel in 2007 amper 2,42kg per inwoner inzamelden en waar we nu 12,45kg per inwoner halen. Of anders gezegd: niet minder dan 180 ton goederen uit Herselt werd in 2017 van de afvalberg gered.

Met onze Kringwinkels bereiken we een brede waaier aan doelgroepen: mensen die kopen om budgettaire of ecologische overwegingen, klanten die op zoek zijn naar iets origineel of uniek, verzamelaars....

Met de verhuis naar het pand aan de Aarschotsesteenweg kunnen we heel wat extra troeven uitspelen: de ligging aan een drukke verkeersweg met veel doorgaand verkeer, meer dan voldoende parkeerplaatsen en gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.

Bovendien kunnen we heel wat extra vloeroppervlakte voor de winkel creëren, waardoor ook het aanbod aan kwaliteitsvolle tweedehandsgoederen kan uitgebreid worden.

Momenteel zijn onze medewerkers volop bezig met de nodige aanpassing- en verfraaiingswerken om op 2 mei de deuren te kunnen openen voor het grote publiek.'